Doktora Programları Nedir?

doktora nedir

Doktora Nedir?

Doktora üniversitelerin verdiği en yüksek akademik eğitimdir. Doktora eğitimi ile birey; akademik düzeyde araştırma yapabilme, bir bilimsel konuda bilimsel yorum ve sentez yapabilme yetisi kazanır. Doktora eğitimi ile birey almış olduğu alanda bilimsel yenilik getirme ve yöntem geliştirme çalışmalarına katkı sağlar.

Doktora Yapmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Merhaba sevgili okurlarım. Yepyeni bir yazı dizisi ile yine birlikteyiz. Bu yazı dizimde sizlere herkesin merak ettiği bir konu olan doktora yapma şartlarını anlatacağız. Ekip olarak sizler için özel olarak araştırma yaptık. Doktora yapma şartlarını gerekli mercilerden öğrenerek sizler için bir araya getirdik.

Doktoraya başvuru yapabilmek için mutlaka Ağırlıklı Lisansüstü Eğitim Sınavı ( ALES ) girmiş olmanız gerekir. ALES sınavından en az 70 puan almış olmalısınız. ALES başvuru şartı ve ağırlık derecesi üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir.

Doktora yapmanın bir diğer şartı ise YDS sınavına girmiş olmaktır. Bu durum da üniversiteler arasında uygulamada farklılık gösterir. Bazı üniversiteler 65 puanı yeterli görürken bazı üniversiteler puan şartını 80 seviyesinde tutabiliyor. YDS sınavı yılda 1 yapılıp alınan puanlar 3 yıl geçerlidir.

Lisans mezunu olan kişiler, yüksek lisans yapmadan direk doktoraya başvurmaları halinde üniversitede 4lük not sisteminde en az 3 olması gerekir. Yüksek lisans mezunları doktoraya başvurdukları zaman da en az 3 ortalama istenir. Doktora başvuru sırasında farklı yerlerden alınan referans mektupları doktora başvurusunun kabul edilmesinde çok etkilidir.

Kimler Doktora Yapabilir?

Doktora yapmak için üniversitelerin tezli yüksek lisans programlarından mezun olmak gerekir. 6.02.2013 sayılı yönetmelik gereği tezsiz yüksek lisans yapan öğrenciler doktora başvurusu yapamaz. Lisans mezunları ise bütünleşik doktora programlarına başvuru yapabilirler.  Tezli yüksek lisans programlarından mezun olmadan doktora programlarına başvuru yapamazlar.

Bütünleşik Doktora Nedir?

Bütünleşik doktora lisans mezunlarına tezli yüksek lisans yapmadan doktora programı yapmalarını sağlayan bir eğitim programıdır. Her bölüm için bütünleşik doktora programı bulunmaz. Bütünleşik doktora program sayısı oldukça azdır. Bütünleşik doktora eğitimi 5 yıl sürer. Doktora eğitiminde aday 2 dönemden sonra doktora yeterlilik sınavına girer. Bu sınavı başarılı bir şekilde verirse aday tez dönemine girer. Başarısız olması durumunda adaya süre verilir. Bu süre içinde yeniden yeterlilik sınavına hazırlanır. 3 yeterlilik sınavından da başarısız olan birey doktora ders dönemine yeniden başlar. Doktora tez yazmak için bireye 3 yıl süre verilir. Bu süreçte tez izleme komitesi belli zaman aralıklarında yazımı devam eden tezi değerlendirir. Tezi biten aday doktora tez savunmasına girer. Tezini başarılı bir şekilde savunan aday mezun olur. Tez savunmasında başarısız olan bireye bir sonraki tez savunmasına hazırlanması için süre verilir.

Doktora Derecesi

Doktora derecesi kişinin çalıştığı alanda yetkinlik düzeyini gösterir. Doktora bölümünü bitiren kişilere Doktor (Dr.) unvanı verilir. Doktora unvanını YÖK verir.  Bu unvanı eğitim alanında doktora yapanlara verilir. Tıp alanında verilen doktor unvanından farklı bir unvandır. Doktora unvanını alan birey çalıştığı kurumda yardımcı doçent alımlarına başvuru yapabilir. Bir yüksek öğretim kurumunda çalışmaya başlayan birey yardımcı doçent (yard. Doc. Dr ) unvanını alır. Çalıştığı kurumun öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi gibi alt kadrolarına başvuru yapabilir. Doktora mezunu adaylar özel sektörde de iş bulabilir. Özel sektörde üst düzey yöneticilik görevlerinde yer alırlar.

Doktoranın Faydaları Nelerdir?

Doktora eğitimi bireye akademik açıdan üst düzeyde yetkinlik kazandırır. Çalıştığı alanda uzman olduğunu gösterir. Kamu ve özel sektörde iş bulması kolaylaşır. Doktora programı, öğrenciye bağımsız araştırma yapabilme, bilimsel problemleri çözebilme, verilere geniş açıdan bakabilme, analiz ve sentez yapma becerileri kazandırır.

Author: Yüksek Lisans Eğitimi

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments