Yüksek Lisans Bilim Sınavı Nedir?

Yüksek Lisans Bilim Sınavı Nedir?

Yüksek lisans yapanların ve yüksek lisans yapmayı düşünenlerin en sık sorduğu sorulardan birisi bilim sınavı nedir? Sorusu olmuştur. Yazar ekibi olarak sizler için bu konuyu ele aldık. Bilim sınavları her üniversitede farklı şekilde uygulanmaktadır. Örnek bir bilim sınavı sunmak yanıltıcı olur. Her üniversite yüksek lisans başvurusu yapanla bilim sınavı uygulamaz. Yaygın olarak kullanılan bir sınav türü değildir.  Bilim sınavları ve soruları hakkında yüksek lisans adaylarından sürekli sorular gelmektedir. Her üniversitede, her bölümde farklı uygulandığı için bir bilim sınavı örneği sunmak yanıltıcı olabilir ancak aşağıda sizlere bilim sınavı ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.

Bilim sınavları az sayıda sorudan oluşur. Sınav klasik yapılır. Yani cevaplarınızı yazılı olarak yazmalısınız. Sorular geniş kapsamlı ve ucu açık sorulardan oluşur. Genelde yüzeysel sorular sorulur. Detaya inen uzmanlık gerektiren sorular sorulmaz. Sınavda sizden bilgilerinizi harmanlayıp bir sonuca ulaşmanız istenir. Bu sınavda analiz ve sentez becerileri ölçülmeye çalışılır. Bu sınavdan başarılı olabilmek için temel bilgilerinizi kağıda dökebilme becerisine sahip olmanız gerekir.  Bu sınava katılacak öğrenciler yüzeysel sorulara cevap verecek düzeydedir. Genel kapsamlı sorular içeren sınavlar bilim sınavı için belirleyici değildir.

Bilim sınavına ön şartı sağlayan adaylar alınır. Bilim sınavına kayıt işlemleri öğrenci kayıt işleri bölümünden yapılır. Bilim sınavı 2 bölümden oluşur. Birinci bölümde sınava girecek olan adaylara almış oldukları ilk 2 yıllık eğitimle ilgili 8 soru sorulur. İkinci bölümde 3. Ve 4. Sınıf konuları ile ilgili 5 soru sorulur.  Yüksek lisans programına başvuran adaylar ilk sınavı, doktora sınavına başvuran adaylar ikinci sınavı almak zorundadırlar. Programlara katılabilmek için bilim sınavından başarılı olmak gereklidir. Bu bölümde ölçülen öğrencinin hangi konuların ayrıntısını bildiği değil, temel bilgilere sahip olup olmadığıdır. Bilim sınavında amaç öğrencilerin ne öğrenmiş olduğu değil öğrencilere neler öğretileceğini tespit etmektir. Öğrencilere eksik olduğu alanlar için bir sene bilimsel hazırlık süresi tanınır. Bu süre içinde öğrenciler 3. Ve 4. Sınıf derslerinden eksik olduğu alanlarda kendilerini tamamlamaları beklenir. Öğrenciler direk yüksek lisans ve doktora derslerine devam edebilmeleri için bilim sınavından başarılı olmaları gerekir.

Author: Yüksek Lisans Eğitimi

Subscribe
Bildir
1 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Mkü 09/09/2020 Biyoloji Bilim sınavı soruları
1- ökaryot ve prokaryot arasındaki farklar
2- Bitkilerde su ve mineral taşıma yolları
3- Böceklerde dolaşım sistemi
4- Tür kavramını açıklayınız
5- insanda boşaltım sistemi hakkında bilgi veriniz
6- Çiçeğin kısımlarını şekil çizerek açıklayın
7- Kan hücreleri hakkında bilgi veriniz
8- Epitel doku hakkında bilgi veriniz
9- Hücre zarının yapısı ve özellikleri
10- Plastit nedir ? Çeşitlerini açıklayınız.