Yüksek Lisans Mülakatlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüksek Lisans Mülakatlarına Nasıl Hazırlanmalıyım?

Bu yazı dizimizde sizlere yüksek lisans mülakatlarında başarılı olma konusunda dikkat etmeniz gereken hususları anlatacağız. Mülakatlarda öğretim görevlileri öğrencilerin programla ne kadar alakalı olduklarını ve yetenek durumlarını ölçmeye çalışır. Mülakata girmeden önce mutlaka bazı hazırlıkları yapmış olmanız gerekir.

Yüksek Lisans Mülakatında Ne Tür Sorular Sorulur?

Mülakat esnasında size neden bu yüksek lisansı yapmak istiyorsunuz, bu program sizin için uygun mu, vizyonunuz nedir, misyonunuz nedir gibi sorular sorarlar. Bu programın size uygun olduğunu karşınızdaki kişiye inandırmanız gerekir. Bu yüzden mülakat öncesinde ne diyeceğinize önceden karar verin. Mülakatta heyecanınızı yenmek için mutlaka hazırlıklı olmanız gerekir. Mülakat öncesi bölüm hocaları ile görüşüp programla ilgili bilgi almalısınız.

Mülakat esnasında karşınızdaki öğretim görevlisinin sözünü kesmemeye özen gösterin. Mülakatı yapan göreviler bu konuda ne kadar çok bilgi sahibi olduklarını göstermek için konuşma gereği duyarlar. Onlara bu fırsatı verin. Söylediklerinin önemli olduğunu onları dikkatlice dinleyerek onlara hissettirin.

Mülakatta Nelere Dikkat Etmeliyim?

Mülakat sırasında saygınızı koruyun. Konuyla ilgili sorular sorup konu dışına çıkmamaya özen gösterin. Konuşurken kendinize güvenin. Bu güven konusunu çok abartıp çok bilmişlik ukalalık yapmayın. Mülakatta olumlu ve istekli görünün. Bölüm üyelerine mülakatta olduğunuz için mutlu olduğunuz imajını uyandırın. Şikayetçi, mızmızcı, kolay dağılan ve sürekli söylenen birisi imajı vermeyin. Kimleri tanıdığınızı değil ne bildiğinizi ve nelerle ilgilendiğinizden bahsedin. Konuşmalarınızda argo ve küfür kullanmayın. Bilmediğiniz ya da çok az bildiğiniz konularda tartışmaya girmeyin. Cevabını bilmediğiniz bir soruya bilmiyorum demesini bilin. Mülakat esnasında az ve öz konuşun. Konuşmalarınız net olsun. Hayat hikayenizi anlatmayın. Derin ayrıntıya girip karşı tarafı sıkmayın.

Düşüncesiz konuşmalardan uzak durup küstah olmayın. Yanıtlarınız net olmalı, dolaylı açıklamalara yer vermeyin. Mülakatı düzenleyen ekiple göz kontağı kurun. Gözlerinizi kaçırmayın. Kaçamak cevaplar vermeyin. Yanıt verirken gözünüzü başka noktalara kaydırmayın. Geçmişte elde ettiğiniz başarıları sürekli tekrar etmeyin. Konuşmalarınızda kendinizi övmeyin.

Mülakata girerken kılık kıyafetinize dikkat edin. Ciddi bir Moda bürünün. Parmak arası terlik ve şortla mülakata gitmeyin. Bu sizin bu mülakatı çok ciddiye almadığınız, çok önemsemediğiniz önemini verir. Takım elbise giyip de işi abartmayın. Size yakışan ve sizi ağır gösterecek bir giyim modeli tercih edin.

Odaya somurtarak girmeyin. Odaya girdiğinizde çevrenizdeki insanlara pozitif havanızı yansıtın. Karamsar konuşmalar yapmayın. Bu işi başarabileceğiniz ışığını karşı tarafa yansıtın. Mülakat süresince içten, istekli ve açık sözlü olun. Kendinize ters düşen fikirler için tartışmaya girmeyin. Siyasi söylemlerde bulunmayın. Konuşmalarınızın içine siyaset sokmamaya çalışın. Şikayet eden değil çözüm üreten birisi olduğunuz imajını karşı tarafa hissettirin.

Mülakatta başarılar dileriz.

Author: Yüksek Lisans Eğitimi

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments