ALES Sınavı Nedir?

ALES Nedir?

ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavıdır. ALES, ÖSYM (Ölçme,Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez yapılmaktadır. ALES sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. ALES üç saat sürmekte ve saat 09:30’da başlayıp 12:30’da bitmektedir. ALES puanını yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına girmek isteyenler almak durumundadırlar. Bununla beraber lisansüstü eğitime başvurularda (yüksek lisans ve doktora) ALES puanı istenmektedir. ALES, yurtdışına yüksek lisans ve doktora eğitimini Türkiye’den bir kurum aracılığıyla almak isteyenlerin girmek zorunda olduğu bir sınavdır.

ALES Sınavının Formatı ve Sınav Türü Nasıldır?

ALES formatı sayısal ve sözel olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. ALES’ formatında sayısal kısmında ellişer soruluk Sayısal-1 ve Sayısal-2 testi bulunmaktadır. Ales’in sözel kısmında ise ellişer soruluk Sözel-1 ve Sözel-2 testi vardır. Adaylar kendi puan ağırlıklarına göre belirledikleri en az üç testi seçip toplamda 150 soru cevaplandıracaklardır. Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri genel olarak sayısal beceri ve muhakeme ölçmeye yönelik testlerdir. Sayısal-2 testi Sayısal-1 testine göre daha nitelikli bir testtir ve daha zordur. Sözel-1 ve Sözel-2 testleri ise sözel mantık yürütme becerilerini ölçmeye yöneliktir.

ALES’in Önemi Nedir?

ALES’in önemi yükseköğretim kurumlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi almak isteyen adaylar için birincil kıstas olmasıdır. ALES puanının yüksek oluşu yüksek lisans ve doktora başvurularında adayları öne geçirebildiği için çok önemlidir. ALES sınavı ÖSYM tarafından yılda iki kez yapılmakta ve başvuru süreçleri iyi takip edilmelidir. ALES sınavının formatı ÖSYM’nin belirlediği bir format olan test şeklindedir. ALES’e iyi hazırlanmanız ve iyi bir puan elde etmeniz, yüksek lisans ve doktora başvurularında, diğer puanlarınız düşük olsa dahi sizin üst sıralarda olmanızı sağlayacaktır. ALES puanının ağırlığı yüksek lisans ve doktora programı başvurularında, yükseköğretim kurumlarına göre değişiklik gösterse de, giriş puanının %50’sini oluşturabilmektedir. ALES puanının yarı yarıya ağırlığı olması ALES puanınızı yüksek tutmanızı gerektirmektedir.

ALES şartı tezsiz yüksek lisans programlarında istenmeyebilmektedir. Ancak tezli yüksek lisans ve doktora programı başvurularında ALES şartını yerine getirmeniz gerekemektedir. Tezli yüksek lisans ve doktora başvurularında ALES puanının en az 55, lisans sonrası direkt doktora programı başvurularında ise en az 80 olması gerekir. Yükseköğretim kurumlarından öğretmenlik sertifikası programlarına yerleşmek isteyen adaylar da ALES puanı almalıdır.

Yurtiçindeki bir kurumdan yurtdışında yüksek lisans veya doktora eğitimi için burs almak isteyen adaylardan ALES puanı istenebilmektedir. Burs başvurularında ALES puanınızın yüksek olması burs elde etme ihtimalinizi kuvvetlendirmektedir.

ALES’in Geçerlilik Süresi Nedir?

ALES’in geçerlilik süresi yapıldığı tarihten itibaren üç yıldır. ALES sonucunuzu yüksek lisans ve doktora eğitimi başvurularınızda üç yıl süreyle kullanabilirsiniz.

Daha ayrıntılı bilgi için ÖSYM resmi internet sitesini ziyaret ediniz.

Author: Yüksek Lisans Eğitimi

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments